Статьи

«

«МЕДИЧНА БУХГАЛТЕРІЯ»:
Облік страхових виплат

Унаслідок ДТП пошкоджено автомобіль ЗОЗ із вини іншого учасника ДТП. ЗОЗ отримує відшкодування збитків — частково від страхової компанії винуватця ДТП, частково від винуватця ДТП. Як це відобразити в обліку?

Лідія Безкоровайна, експертка газети

Процедура відшкодування збитків залежатиме від того, кого визнають винуватцем ДТП (одного учасника чи обох). Потерпіла в ДТП сторона може отримати відшкодування збитків:

  • від страхової компанії, у якій застраховано винуватця ДТП (за полісом ОСЦПВ);
  • від своєї страхової компанії за полісом КАСКО;
  • від винуватця ДТП безпосередньо;
  • від МТСБУ у випадках, передбачених ст. 41 Закону № 19611.
Закон України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» від 01.07.2004 № 1961-IV.

ЦИТАТА. «Страхова виплата (страхове відшкодування) — грошові кошти, що виплачуються страховиком у разі настання страхового випадку відповідно до умов договору страхування та/або законодавства».

(пп. 50 п. 1 ст. 1 Закону про страхування2)

Закон України «Про страхування» від 18.11.2021 № 1909-ІХ.

Страхування Страховий ринок пропонує різні види автострахування, серед них два основні: обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності (далі — ОСЦПВ) та КАСКО.

Законодавством України передбачено обов’язкову наявність у всіх власників транспортних засобів поліса ОСЦПВ. По суті ці поліси й будуть гарантією того, що підприємство зможе отримати як мінімум часткову компенсацію збитку в разі ДТП.

КАСКО — це вид страхування, який захищає ваш транспортний засіб від будь-яких ризиків, що можуть трапитись під час його експлуатації: крадіжка, грабіж, збитки внаслідок ДТП (незалежно, хто винуватець) і будь-яке інше пошкодження.

Тож після ДТП обидві сторони мають повідомити страхову компанію про виникнення страхового випадку. Якщо винуватець ДТП застрахував цивільну відповідальність як власник транспортного засобу, то основну суму завданого збитку потерпілому виплатить страхова компанія. Власник транспортного засобу відшкодує частину збитку, що залишилася, — так звану франшизу.

ЦИТАТА. «Франшиза — частина збитків, що не відшкодовується страховиком згідно з договором страхування та/або законодавством».

(пп. 77 п. 1 ст. 1 Закону про страхування)

Якщо в договорі страхування зазначено умовну франшизу, страховик не відшкодовує частини збитку, яка не перевищує розміру франшизи, але відшкодовує збитки в повному обсязі, якщо збиток перевищує розмір франшизи. Якщо в договорі страхування зазначено безумовну франшизу, страховик вираховує розмір франшизи під час страхової виплати за кожним страховим випадком (п. 4 ст. 94 Закону про страхування).

Згідно зі ст. 1172 ЦКУ3 юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов’язків. При цьому організація, яка відшкодувала збиток, на підставі ст. 1191 ЦКУ має право зворотної вимоги (регресу) до свого працівника, з вини якого заподіяно збиток.

Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-IV.

Страхові виплати Якщо настає страховий випадок, то на підставі договору КНП звертається до страхової компанії для отримання страхових виплат. Розмір таких виплат залежить від умов договору.

Договором страхування визначається перелік документів, що підтверджують факт та обставини настання страхового випадку й розмір заподіяної шкоди (збитку), а також форма, спосіб і порядок подання таких документів, якщо інше не передбачено законодавством України.

У разі настання події, що має ознаки страхового випадку, страховик зобов’язаний установити факт, причини та обставини такої події та ухвалити з урахуванням умов договору страхування рішення про визнання або невизнання випадку страховим.

Страхову виплату страховик проводить згідно з договором страхування на підставі заяви страхувальника (його правонаступника або третіх осіб, визначених договором страхування) і рішення страховика про визнання випадку страховим і здійснення страхової виплати (страхового акта) (ст. 102 Закону про страхування).

Розмір страхової виплати не може перевищувати обсяг зобов’язань страховика, визначених договором страхування або відповідно до законодавства.

Бухоблік Суму збитків, яких зазнав транспортний засіб підприємства, фіксують у страховому акті. На дату затвердження акта також погоджують суму страхового відшкодування, тож у бухобліку вона буде визнана як дебіторська заборгованість. Обліковують цю заборгованість на субрахунку 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків». Згідно з Інструкцією № 2914 на цьому субрахунку ведуть облік розрахунків за відшкодуванням підприємству завданих збитків унаслідок нестач і втрат від псування цінностей, нестач і розкрадання грошових коштів, якщо винуватця виявлено.

Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом МФУ від 30.11.1999 № 291.

Одночасно з дебіторською заборгованістю визнають дохід. Вважаємо, що дохід від страхового відшкодування, пов’язаного з пошкодженням необоротного активу, доцільно обліковувати на субрахунку 746 «Інші доходи».

Сума страхового відшкодування може надійти на рахунок КНП: Дт 311 — Кт 375, або може бути одразу перерахована на рахунок СТО, яка буде ремонтувати транспортний засіб: Дт 631, 685 — Кт 375.

На прикладі розглянемо відображення в обліку страхових виплат.

Приклад. Службовий автомобіль ЗОЗ-КНП потрапив у ДТП, унаслідок якої зазнав пошкоджень з вини водія іншого транспортного засобу. Водій автомобіля КНП мав поліс страхування цивільно-правової відповідальності. Сума збитку, зазначена у страховому акті, становила 41 200,00 грн. Страхова компанія винуватця в ДТП виплачує підприємству 37 080,00 грн, а винуватець ДТП сплачує франшизу в сумі 4 120,00 грн. Кошти надійшли на поточний рахунок КНП й були перераховані СТО, яка здійснила ремонт автомобіля.

У таблиці наведено кореспонденцію рахунків для відображення в бухобліку цих господарських операцій.

Бухоблік отримання страхової виплати

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

дебет

кредит

1. Затверджено суму страхового відшкодування, яку має виплатити страхова компанія

375

746

37 080,00

2. Відображено суму, яку має відшкодувати винна особа

375

746

4 120,00

3. Отримано страхове відшкодування від страхової компанії

311

375

37 080,00

4. Отримано страхове відшкодування в сумі франшизи від винної особи

311

375

4 120,00

5. Відображено вартість послуг СТО з ремонту пошкодженого автомобіля:

  • якщо підприємство для обліку витрат використовує лише рахунки класу 8 «Витрати діяльності»

92

685

41 200,00

  • якщо підприємство для обліку витрат одночасно використовує рахунки класу 8 та класу 9

84

685

92

84

6. Перераховано кошти СТО

685

311

41 200,00

Отже, для відображення в обліку відшкодування завданого збитку під час ДТП не має значення, хто відшкодовує — страхова компанія чи винуватець особисто, кореспонденція рахунків буде однаковою.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи