Статті

«

«БУХГАЛТЕРІЯ: БЮДЖЕТ»:
Чи оплачувати ЕЛН, якщо хвороба настала внаслідок алкогольного сп’яніння: думка ПФУ

В межах одного страхового випадку на працівника відкрито декілька ЕЛН у зв’язку із загальним захворюванням:

  • з 20.03.2024 по 28.03.2024 — без відмітки про алкогольного сп’яніння;
  • з 29.03.2024 по 03.04.2024 — з відміткою про алкогольне сп’яніння;
  • з 04.04.2024 по 08.04.2024 — без відмітки про алкогольне сп’яніння.

Кожен наступний ЕЛН є продовженням попереднього. Які з ЕЛН підлягають оплаті?
(лист ПФУ від 13.03.2024 № 2800-030401-8/15789)

11 квітня, 2024

Людмила Балла, PhD in Economics, експерт газети «Бухгалтерія: бюджет»

Якщо непрацездатність настала внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або пов’язаних із ним дій, допомога за таким лікарняним не надається. При цьому ПФУ в листі від 13.03.2024 № 2800-030401-8/15789 наголошує, що допомога по тимчасовій непрацездатності за ЕЛН, що сформовані на підставі медичних висновків, не надається в межах всього випадку непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, якщо будь-який медичний висновок містить відмітку про наявність алкогольного та/або наркотичного сп’яніння. Далі — докладно.

Сп’яніння в ЕЛН Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 16 Закону про соцстрахування1 однією з підстав для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності є захворювання або травма, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних із таким сп’янінням.

Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV.

ДО ВІДОМА. З формулювань п. 5 ч. 1 ст. 16 Закону про соцстрахування випливає, що підставою для відмови в оплаті ЕЛН є будь-яке сп’яніння, яке стало причиною хвороби або травми. Як тоді, ухвалюючи рішення про призначення (непризначення) страхових виплат, дізнатися, чи є сп’яніння причиною непрацездатності? Наприклад, п’яний працівник міг потрапити в ДТП, але не бути винуватцем такої ДТП (сидіти на пасажирському сидінні тощо). Може закрастися думка, що коли ви знаєте історію виникнення хвороби або травми, то, можливо, сп’яніння не стало причиною втрати працездатності. Проте це не так. З формулювань п. 5 розд. IV Порядку № 10662 випливає, що відмітка про сп’яніння в ЕЛН означає не лише факт виявлення алкоголю чи інших речовин в організмі людини, але й свідчить, що лікар встановив причинно-наслідковий зв’язок між сп’янінням і отриманими травмами (захворюванням). Тобто відповідну відмітку роблять, тільки якщо причиною непрацездатності стало сп’яніння. Отже, вам не потрібно досліджувати, так це чи не так, — відмітка про сп’яніння свідчить, що причиною непрацездатності є саме цей факт.

Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

Отже, підставою для відмови у призначенні лікарняних є відмітка про алкогольне, наркотичне, токсичне сп’яніння. Така відмітка належить до відомостей, що містяться в медичному висновку (п.п. 9 п. 1 розд. ІІ Порядку № 1066). При цьому за наявності в будь-якому з медичних висновків, на підставі яких сформовано ЕЛН, що складають один страховий випадок, відмітки про наявність сп’яніння як причини виникнення тимчасової непрацездатності відомості про неї відображають у всіх ЕЛН, що складають один страховий випадок (абз. 5 п. 3 розд. ІІ Порядку № 12343).

Порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затверджений наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234.

ВАЖЛИВО! У разі наявності первинного ЕЛН та ЕЛН про продовження хвороби необхідно орієнтуватись на номер страхового випадку — оплаті не підлягають усі лікарняні, видані в межах одного страхового випадку, навіть якщо відмітка про сп’яніння наявна лише в одному з них. Нагадуємо, що номеру страхового випадку відповідають перші цифри загального номера ЕЛН до знака дефісу.

Встановлення сп’яніння Оскільки ЕЛН створюється у перший день непрацездатності, на момент його формування ще можуть бути не готові результати досліджень про наявність у крові особи алкоголю або інших заборонених речовин. Тоді відмітка про алкогольне сп’яніння може бути вказана лише в другому чи навіть більш пізньому ЕЛН.

Тож поширеними є ситуації, коли первинний ЕЛН не міститиме відмітки про алкогольне сп’яніння, а наступний ЕЛН (чи наступні) будуть мати відповідну відмітку. Це не змінює суті — всі ЕЛН в межах одного страхового випадку не оплачуються.

Відмова в оплаті По-перше, ЕЛН стають готовими до сплати на восьмий день після дати свого закриття, тож навіть якщо позначка щодо сп’яніння з’явиться лише в другому ЕЛН, страхувальник або уповноважені ним особи, врахувавши цю інформацію, зможуть не призначати допомогу за первинним ЕЛН.

ВАЖЛИВО! Оплаті не підлягають і перші п’ять днів тимчасової непрацездатності за кошти роботодавця в разі, коли тимчасова непрацездатність у зв’язку із захворюванням або травмою сталася внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з таким сп’янінням. Це передбачено п. 4 Порядку № 4404. Отже, дні хвороби внаслідок будь-якого сп’яніння не оплачуються ані роботодавцем, ані ПФУ.

Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затверджений постановою КМУ від 26.06.2015 № 440.

По-друге, повідомлення про відмову в призначенні допомоги із зазначенням причини відмови та порядку оскарження видається або надсилається працівнику не пізніше 5 днів після ухвалення відповідного рішення (абз. 1 ч. 1 ст. 24 Закону про соцстрахування).

По-третє, якщо на момент оплати первинного ЕЛН ще не був відомий факт алкогольного сп’яніння й у ПФУ замовили та виплатили допомогу, то після виявлення такого факту ці кошти потрібно повернути до ПФУ.

Зокрема, в ситуації читача до моменту отримання другого лікарняного, в якому вже є позначка про алкогольне сп’яніння, перший лікарняний без такої позначки вже міг бути оплачений. Тепер виявляється, що треба утримати з працівника й оплату перших 5 днів тимчасової непрацездатності, і суму допомоги за кошти ПФУ. Ситуація така собі. Пояснимо.

Без згоди працівника роботодавець може утримати кошти з його зарплати тільки в випадках, передбачених ст. 127 КЗпП5, а саме: для повернення авансу, виданого в рахунок зарплати; для повернення сум, зайво виплачених внаслідок лічильних помилок; для погашення невитраченого і своєчасно не поверненого авансу, виданого на службове відрядження або переведення до іншої місцевості; на господарські потреби, якщо працівник не оспорює підстав і розміру відрахування. Жоден із них до нашої ситуації не підходить.

Кодекс законів про працю України від 10.12.1971.

Тож доведеться звертатися до працівника, аби він написав заяву про те, що він дає згоду на утримання з його зарплати зайво нарахованих лікарняних.

ДО ВІДОМА. Якщо у зв’язку з неоплаченою тимчасовою непрацездатністю місячний дохід працівника без інвалідності, для якого це місце роботи основне, виявиться меншим від МЗП, ЄСВ нараховуйте на МЗП (з 01.01.2024 — 7100,00 грн; з 01.04.2024 — 8000,00 грн). Своєю чергою, для цілей виконання вимоги ст. 31 Закону про оплату праці6 щодо зарплати в розмірі, не меншому від МЗП, зарплату за фактично відпрацьований час порівнюйте з МЗП у розмірі, пропорційному відпрацьованому часу. Якщо у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю немає жодного відпрацьованого дня (база нарахування ЄСВ дорівнює 0,00 грн), то ЄСВ за такий місяць не нараховуйте.

Закон України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР.

Табель та звітність 1. Табель. У Табелі обліку використання робочого часу7 дні неоплачуваної тимчасової непрацездатності позначають кодом «НН» (цифровий «27»).

Типова форма (№ П-5), затверджена наказом Держстату «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 № 489.

2. Додаток 1. Незважаючи на те, що ЕЛН не оплачені, в додатку 1 Податкового розрахунку потрібно відобразити кількість днів хвороби. Для цього в місяці відмови про призначення страхових виплат формуємо на працівника окремий рядок (рядки, якщо неоплачена хвороба припала на декілька місяців). У графі 10 вказуємо місяць та рік, на який припала хвороба. У графі 08 вказуємо код категорії застрахованої особи «29» (або «36»); у графі 12 — кількість календарних днів неоплаченої хвороби. Відповідно, в графах 16, 17 та 20 не буде нарахувань допомоги та ЄСВ. Це відображення у звітності допоможе вам правильно нарахувати майбутні лікарняні працівника (див. далі).

Вплив на майбутні лікарняні Працівник може захворіти ще не один раз (вже без відмітки про сп’яніння). В розрахунковий період для оплати майбутніх лікарняних може увійти період не оплачуваної через сп’яніння тимчасової непрацездатності.

У п. 3 Порядку № 12668 перелічено поважні причини. Дні, не відпрацьовані з таких причин, треба виключати з розрахункового періоду при розрахунку лікарняних. Серед них — тимчасова непрацездатність. Період хвороби працівника, підтвердженої ЕЛН, попри відмітку «алкогольне сп’яніння», є періодом тимчасової непрацездатності. Тому при розрахунку середньої зарплати для оплати лікарняних надалі дні тимчасової непрацездатності виключаються з розрахункового періоду як дні, не відпрацьовані з поважної причини.

Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку